Naar alle carrière topics
Carrière topic

Business management of finance recruitment, iets voor jou?

Fitforfinance redactie
3 min

Het zou kunnen gebeuren dat je, na een aantal jaren actief te zijn in finance, beseft dat de financieel-technische kant van je functie je toch minder ligt.

Mogelijks ben jij iemand die meer voldoening haalt uit de samenwerking en de communicatie met mensen, eerder dan uit het cijfermatige, analytische werk. Daarvoor wil je misschien niet noodzakelijkerwijs finance de rug toekeren, en idealiter worden jouw opgebouwde ervaring en skills ook nog gewaardeerd in een nieuwe rol.

Ooit een rol als business manager of finance recruiter overwogen? Er is een hoge vraag naar dit profiel, zeker als je ervaring hebt als financial én een people persoon bent. Sommige kantoren nemen ook starters in aanmerking voor deze functie.

Finance recruitment: bij welk type bedrijf?

Er zijn in België verschillende recruitment- en consultancykantoren die de functie van business manager of finance recruiter aanbieden. Een overzicht over welke bedrijven deze functie aanbieden, vind je in het overzicht van bedrijfsprofielen in onze jobsectie.

Inzake de taken van een business manager of finance recruiter, niet elk kantoor vult deze op exact dezelfde manier in, elk kantoor legt zijn eigen accenten in de rol.

Veel hangt ook af van de dienstverlening die het kantoor aanbiedt. We kunnen een grofweg een onderscheid maken tussen 2 types kantoren of dienstverlening:

  • Kantoren voor vaste werving van financials in opdracht van werkgevers
  • Kantoren voor tijdelijke staffing. Deze kantoren:
    • onderhouden contacten met, en plaatsen freelance finance professionals bij bedrijven, of
    • hebben eigen finance consultants die ze plaatsen bij bedrijven, of
    • doen een combinatie van beide.

Takenpakket

Veelal is het takenpakket van een finance recruiter of een business manager opgesplitst in twee luiken:

In het eerste luik neem je een commerciële rol op. Je gaat pro-actief op zoek naar bedrijven die mogelijks op zoek zijn naar nieuwe (vaste of tijdelijke) werkkrachten. Bij sommige kantoren kan het zijn dat je zelf koude prospectie moet doen. Bij andere kantoren wordt de koude prospectie door andere werknemers gedaan (of geoutsourced) en krijg je enkel warme leads door. Daarnaast onderhoud je ook pro- en reactief je bestaande klantenportefeuille.

Je luistert, overtuigt hen van de toegevoegde waarde van jouw kantoor, en tracht hen bij te staan in het definiëren van hun noden. Wanneer je denkt een match voor hen gevonden te hebben, ga je hen enerzijds overtuigen van het profiel, maar stel je je anderzijds ook neutraal op, en sta je hen met raad en advies bij in de verdere selectieprocedure.

In het tweede luik ga je zorgen voor voldoende instroom aan nieuwe financials die je kan voorstellen aan je klanten. Je gaat vacatures plaatsen op jobboards en andere kanalen, je gebruikt Linkedin om profielen te identificeren die mogelijks voor functies in je portefeuille in aanmerking komen, en je onderhoudt contacten met de financials die reeds in je netwerk zitten. Je luistert naar hen, begrijpt hun behoeftes en gaat een langetermijnrelatie met hen opbouwen.

coverimage_2 finance recruitment

Netwerk opbouwen

Werk je voor een kantoor dat zich enkel richt op interim management, dan zal je veelal goede relaties moeten opbouwen en onderhouden met freelance interim managers. De contacten die je met deze profielen hebt, zullen verschillend zijn dan met financials die op zoek zijn naar een functie in vast loondienstverband. Sommige recruiters vinden deze contacten prettiger, omwille van de zakelijke, ongedwongen en open communicatie.

Soms heeft het kantoor waarvoor je werkt ook eigen consultants in dienst. In dat geval zal je als business manager ook goede relaties met deze consultants moeten opbouwen, zodat je weet wat hun wensen en verwachtingen zijn, en in welke omgevingen en bij welke klanten ze het best tot hun recht komen. Bovendien heb je dan ook de uitdaging om te beslissen bij welke klant je een eigen consultant of een freelancer voorstelt.

Voordelen van de rol

Zoals reeds aangegeven, in deze rol zal je niet meer financieel-technisch bezig zijn, maar eerder menselijke relaties opbouwen en onderhouden. Als je technisch-financiële kennis hebt, is dat zeker meegenomen om te sparren met zowel klanten als financials voor wie je een rol zoekt. Ook je analytische vaardigheden ga je zeker kunnen gebruiken in de rol.

De meeste kantoren investeren veel tijd, aandacht en middelen aan hun business managers en recruiters, aangezien deze voor hen het hart van hun business zijn. Binnen een dergelijk kantoor sta je wel degelijk centraal als werknemer. In veel kantoren wordt er ook veel geïnvesteerd in (interne) opleidingen, vorming en welzijn van de eigen mensen.

Gevonden worden door de beste werkgevers & recruiters in finance?
Maak je persoonlijk CV aan op Fitforfinance

Bovendien kom je in veel kantoren terecht in een groter (hecht) team van recruitment consultants, wordt er sterk ingezet op sociale cohesie, groepssfeer en teamgeest, en worden geregeld de nodige drinks en social events georganiseerd, zeker als je voor een kantoor werkt dat ook project consultants in dienst heeft.

Tenslotte kan je al business manager rekenen op een interessant loonpakket, inclusief een optimale mix aan extralegale voordelen. Veelal wordt ook voorzien in een aantrekkelijke bedrijfswagen en een bonusregeling.

Meer informatie?

Als je graag een overzicht wenst over welke bedrijven deze functie aanbieden, bezoek dan zeker het overzicht van bedrijfsprofielen in onze jobsectie.