Naar alle functies in finance
FUNCTIE IN FINANCE

Credit controller

Synoniemen voor deze functie

Debiteurenbeheerder, Credit Analyst, Credit Collector, Credit Coordinator, Credit Administrator

Credit controller coverimage_1

Wat doet een credit controller?

Credit controlling betekent in essentie het beheersen van het risico over het krediet (hoofdzakelijk handelskredieten of openstaande facturen) dat wordt verstrekt aan bedrijven of klanten

Credit collectors, credit analysten en credit controllers gaan dus het risico van niet-terugbetalingen trachten te controleren.

Je zal als credit control specialist trachten na te gaan of een klant kredietwaardig is, vooraleer er op krediet wordt verkocht. Dit doe je door balansen van klanten te analyseren, door handelsinformatierapporten te lezen en te interpreteren, door andere interne departementen te consulteren, en door alle mogelijke kanalen te benutten die je relevante info kunnen aanleveren om het risico in te schatten.

Daarnaast ga je ook op toezien dat de facturen die reeds werden uitgegeven, (tijdig) worden betaald door de klant.

Je doet dit door schriftelijk en telefonisch contact op te nemen met de klant, door aanmaningsbrieven te sturen en betalingsdossiers aan te leggen. Verder handel je geschillen af en volg je afbetalingsplannen en juridische dossiers op.

Ervaren credit controllers zullen ook rapporteren op DSO (Days Sales Outstanding) en andere KPI’s.

Welk profiel past het best bij deze functie?

Assertieve, communicatieve persoonlijkheden die zich ook flexibel kunnen opstellen. Verder heb je een diplomatisch karakter, ben je een geboren onderhandelaar en heb je vooral ook doorzettingsvermogen.

Vereiste kennis & vaardigheden

Als credit controller ligt de nadruk minder op boekhoudtechnische of fiscale kennis, maar worden eerder je analytische vaardigheden en je soft skills van groot belang. Uiteraard is een affiniteit met cijfers noodzakelijk.

Kennis van de landstalen en Engels wordt in veel gevallen wel gevraagd.

In deze rol zal je werken met zowel MS Office (Excel, Word, …) als met gespecialiseerde credit control software, dus er wordt bijna altijd voeling met softwarepakketten verwacht.

Voordelen en uitdagingen van deze functie

Werken in credit control betekent een zeer gevarieerde job.

Vooral als je affiniteit hebt met cijfers, maar niet de ambitie hebt om een boekhoudkundig- of fiscaal expert te worden, kan deze rol zeker iets voor jou zijn. Je hebt heel veel contact met zowel interne als externe stakeholders, je bent analytisch bezig en verder leer je heel veel bij.

Type organisaties waar deze functie veel wordt gevraagd

Alle type organisaties, van kleine en (middel)grote ondernemingen, tot multinationals, non-profit en SSC’s.

Er zijn ook consultancykantoren die zich gespecialiseerd hebben in deze tak, en die ook geregeld starters zoeken. Als finance (project) consultant bij een dergelijk bedrijf kan je snel veel bijleren, en werk je meestal als extern specialist op verschillende finance afdelingen van grote bedrijven.

Credit controller coverimage_1

Aan wie rapporteer je?

In sommige ondernemingen is de afdeling Credit & Collection groot genoeg dat je rapporteert aan een <a href=/finance-functies/credit-control-manager/ class=fff-text-link target=_blank>Credit Control Manager.

In andere gevallen kan het zijn dat je rapporteert aan de risk manager, aan een AR teamlead, een chief accountant of finance manager. Veel zal afhankelijk hoe groot en hoe vlak de structuur is van de organisatie waarin je tewerkgesteld wordt.

Salaris & extralegale voordelen

Beginnende credit collectors & analysten starten veelal tegen een bruto maandloon tussen 2.400 EUR en 3.100 EUR, in grote mate afhankelijk van de sector en van de grootte van de onderneming. Ervaren credit controllers zien hun maandelijks salaris stijgen van 2.900 EUR tot 3.800 EUR.

Extralegale voordelen worden in vele gevallen voorzien, maar de omvang van het pakket is sterk afhankelijk. Een wagen wordt in vele gevallen niet standaard voorzien.

Werk je echter als credit analyst of controller voor een consultancybedrijf, dan zal je samenstelling aan extralegale voordelen meestal wel geoptimaliseerd zijn.

Meest gevraagde diploma's

Bachelor Accountancy-Fiscaliteit of Bedrijfsbeheer, Master Economie, TEW, Handelsingenieur of Handelswetenschappen of Finance, of gelijkgesteld door ervaring.

Wie kan starten in deze functie?

Voor deze rollen wordt er meestal een relevante ervaring in credit management verwacht of vereist, maar dit is zeker niet het geval binnen alle bedrijven.

Veelal kan je ook als starter met een bedrijfseconomisch diploma aan de slag.

Doorgroeimogelijkheden

Een logische stap is doorgroeien naar Credit (Control) Manager of AR teamlead, als deze rollen binnen de onderneming bestaan.

Als credit controller bouw je echter een uitgebreide ervaring op. Je ontwikkelt sterke communicatieve en analytische skills, en verder kom je, naast de accounting afdeling, ook in contact met diverse andere afdelingen, waaronder mogelijks ook de afdelingen internal control of business control.

Mogelijke vervolgfuncties zouden dan ook GL Accountant, Interne Auditor of (junior) Business Controller kunnen zijn.

Moest het financieel-technische gegeven je iets minder liggen, kan je ook kiezen om naar een Finance Recruitment of Business Manager rol over te stappen.

Kennis van systemen

Je bent IT minded en idealiter heb je reeds een goede kennis van Excel.

Opleidingen / trainingen die je kunnen helpen in deze rol

Kredietanalyse, Balansanalyse, handelsinformatierapporten lezen, hoe omgaan met conflicten