Naar alle functies in finance
FUNCTIE IN FINANCE

Externe auditor

Synoniemen voor deze functie

Wordt ook benoemd als Financial auditor, Bedrijfsrevisor, Junior Auditor, Senior Auditor, Audit Senior

Externe auditor coverimage_1

Wat doet een externe auditor?

Vanaf het moment een organisatie een aantal criteria overschrijdt (gebaseerd op grootte van omzet, balanstotaal en/of personeelsbestand), wordt ze wettelijk verplicht om een bedrijfsrevisor aan te stellen die jaarlijks een doorlichting zal uitvoeren op de boekhouding en de interne processen en controlesystemen. Dit wordt ook wel de statutaire audit genoemd. Op die manier kan gegarandeerd worden dat de jaarrekening die jaarlijks door de organisatie publiek worden gemaakt, een correcte weergave is van de financiële toestand en de resultaten van de onderneming.

Als externe auditor zal jij (mede) instaan voor deze externe doorlichting. Je komt in dienst van een bedrijfsrevisorenkantoor en zal zowel vanop kantoor als op locatie bij de klant op één of meerdere dossiers werken.

Ben je net afgestudeerd en start je als auditor, dan zal je vooral bezig zijn met het uitvoeren van procedures. Samen met je collega-auditors vraag je bijvoorbeeld de nodige controledocumentatie op bij de klant inzake de vaste activa of de voorraden, of bevestigingen inzake openstaande leveranciers- en klantensaldi. Verder ga je informatie verzamelen over de operationele en financiële processen en je gaat na welke ingebouwde controles de organisatie heeft op haar dagdagelijkse operaties.

Naarmate je ervaring groeit, zal je takenpakket uitbreiden, zal je complexere materie krijgen toegewezen en meer verantwoordelijkheden opnemen. Zo zal je ook het aanspreekpunt worden voor startende junior auditors en begeleid je hen in hun opstart. Je hebt ook overleg met collega’s uit andere departmenten, bijvoorbeeld bij de analyse van fiscale risico’s. Je bent ook het eerste aanspreekpunt als de klant technische boekhoudkundige vragen heeft.

Als je meer ervaring hebt, kan het ook zijn dat je naast de wettelijke externe jaarlijkse audit, ingezet wordt op andere opdrachten. Je kan dan bijvoorbeeld denken aan controle of advies bij waarderingen, fusies en splitsingen, bij overnames of bij een inbreng in natura. Op dat moment treedt je als auditor alweer op als vertrouwenspersoon.

Vraag naar dit profiel

Er is een zeer hoge vraag naar dit profiel

Welk profiel past het best bij deze functie?

Externe auditors zijn zeer analytische en kritische profielen en beschikken over een klantgerichte persoonlijkheid, goede communicatieve eigenschappen en prima time management skills.

Vereiste kennis & vaardigheden

Je dient als externe auditor te beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Je bent sociaal vaardig en kan vlot samenwerken in teamverband.

Eerste eerste ervaring binnen externe audit wordt zeker ook als een grote troef beschouwd, zeker binnen de kleinere kantoren, zodat je snel inzetbaar ben op opdrachten.

Verder wordt meestal een goede talenkennis gevraagd, ook van de andere landstaal. Vooral in de grotere kantoren wordt veelal ook kennis van Engels gevraagd.

Een rijbewijs B is in deze functie veelal een vereiste aangezien je je naar je klanten moet verplaatsen, die niet altijd bereikbaar zijn met het openbaar vervoer.

Ten slotte wordt een masterdiploma nagenoeg altijd gevraagd. Veel kantoren wensen uiteraard dat je met je opgedane ervaring doorgroeit in hun kantoor en je titel als bedrijfsrevisor haalt. Deze titel kan je enkel behalen als je beschikt over een master.

Voordelen en uitdagingen van deze functie

Als Externe Auditor heb je een zeer gevarieerde daginvulling. Meestal zal je op meerdere auditdossiers werken, waarbij je ook ter plaatse bij de klant op locatie zal werken. Daarnaast werk je ook (tijdens de rustigere periodes) vanop het (bedrijfsrevisoren)kantoor.

Dat maakt dat je heel veel sociale interactie zal hebben, zowel met je interne collega’s, als met de (financiële) medewerkers bij je klanten. Daarenboven doe je ervaring op in een veelheid aan omgevingen en organisaties, en kom je in aanraking met verschillende facetten binnen finance.

Deze ervaring maakt ook dat je zelf ook een goed zicht krijgt op welke rol je interessant zou vinden moest externe audit toch niets voor jou zijn.

Verder geeft een aantal jaren ervaring als externe auditor ongetwijfeld een boost aan je carrière. Vind je niet langer wat je zoekt in deze rol, dan kan je doorgroeien naar tal van andere functies binnen finance.

Je hebt namelijk een zeer brede maar ook diepe ervaring opgedaan, plus je hebt bewezen dat je flexibel bent en snel kan bijleren. Ben je niet zeker in welke vervolgfuncties je na deze rol aan de slag kan, bekijk dan zeker onze carrièreplanner.

Uiteraard heeft elke voordeel zijn nadeel. Deze job bevat ook elementen die soms als minder aantrekkelijk worden beschouwd.

Aangezien veel ondernemingen op het einde van het kalenderjaar afsluiten, maakt dat er een drukke periode en een rustige periode is voor externe auditors. In de drukke periode is het alle hens aan dek, en zal je best wel wat uren moeten presteren. Daartegenover zal je in de rustige periode (meestal de zomerperiode) meer tijd hebben, en zal vakantie nemen zeker geen probleem vormen.

Verder zal je gestimuleerd worden om je permanent bij te scholen om bij te blijven in nieuwe wetgeving en praktijk. Voor sommigen is dit een minder prettig gegeven, terwijl anderen deze kans met twee handen zullen grijpen. Deze opleidingen worden nagenoeg altijd betaald door de werkgever.

Type organisaties waar deze functie veel wordt gevraagd

Bedrijfsrevisorenkantoren zijn er in alle groottes. Er zijn bedrijfsrevisoren die alleen werken of met een aantal werknemers. Daarnaast is er een groot speelveld aan (middel)grote audit- en accountancykantoren, en uiteraard zijn er ook de BIG 4 kantoren.

Waar jij je het best thuisvoelt, zal in grootte mate afhangen van je persoonlijkheid en wat je zoekt in je job als auditor.

Externe auditor coverimage_1

Aan wie rapporteer je?

Als junior auditor rapporteer je aan een senior auditor, die op zijn beurt zal rapporteren aan de audit manager.

De rapporteringslijn kan weliswaar afhankelijk zijn van de grootte van het kantoor. Kleinere kantoren zullen kortere rapporteringslijnen hebben dan een BIG 4 speler.

Salaris & extralegale voordelen

Als startende junior auditor zal je gemiddeld een salaris hebben van 2.200 EUR bruto per maand. Naargelang je meer ervaring opbouwt in je rol, en je groeit door naar senior auditor kan je loon stijgen tot 3.600 EUR bruto. Veel is uiteraard afhankelijk van het kantoor waarvoor je werkt en eventuele alternatieve verloning die voorzien wordt.

Naast je maandelijkse brutoloon, zal je in deze rol nagenoeg altijd een uitgebreid pakket aan extralegale voordelen aangeboden krijgen, inclusief groepsverzekering, maaltijdcheques en/of onkostenvergoeding, gsm, laptop, bedrijfswagen.

Meest gevraagde diploma's

Master Economie, TEW, Handelsingenieur of Handelswetenschappen of Finance

Wie kan starten in deze functie?

Je kan (meestal) als schoolverlater zonder ervaring starten als junior auditor als je beschikt over één van de gevraagde diploma’s. Heb je wel reeds (een eerste) werkervaring opgedaan binnen een andere tak van finance (bijvoorbeeld binnen accounting of controlling), dan is een overstap naar externe audit zeker nog mogelijk.

Als je een bezig bent aan je IBR (Instituut van de Bedrijfsrevisoren) stage of heb je de ambitie om deze aan te vatten, dan zal je zeker een stap voor hebben.

Doorgroeimogelijkheden

Door zijn opgebouwde expertise zijn de doorgroeimogelijkheden voor een (ervaren) auditor talrijk.

Uiteraard kan je binnen het kantoor waar je werkzaam bent, doorgroeien naar audit manager / director en zelfs audit partner / vennoot. Uiteraard kan je er ook voor kiezen als zelfstandig bedrijfsrevisor te starten. Voor beide trajecten zal het vereist zijn dat je je IBR stage succesvol afrondt en je titel van bedrijfsrevisor behaalt.

Als je zou beslissen dat externe audit toch niets voor jou is, zijn er een veelheid aan keuzes als je de overstap wil maken naar bijvoorbeeld interne functies.

Zo zullen veel bedrijven zeer geïnteresseerd zijn in je profiel wanneer ze op zoek zijn naar een interne auditor, finance manager, financial controller of accounting manager.

Mogelijks heb je als auditor ook interesse om overnametrajecten of fusies te gaan begeleiden als M&A consultant of M&A manager .

Heb je minder affiniteit met de technische finance kant, is de functie van finance recruiter / business manager wel iets voor jou.