Naar alle functies in finance
FUNCTIE IN FINANCE

GL Accountant

Synoniemen voor deze functie

Afhankelijk van bedrijf tot bedrijf, zal deze functie ook benoemd worden als AY Accountant, (hulp)Boekhouder of (intern) Accountant

GL Accountant coverimage_1

Wat doet een gl accountant?

De rol van general ledger accountant wordt afhankelijk van het bedrijf (licht) anders ingevuld. In de meeste bedrijven draag je in deze functie geen eindverantwoordelijkheid over de boekhouding, en zal je nog rapporteren aan een chief accountant, accounting manager of finance manager.

Je taken kunnen, afhankelijk zijn van het type en de grootte van de onderneming, zeer divers zijn.

Het kan gaan van meer administratieve taken (bijvoorbeeld het beheer van afwezigheden en het wagenpark) over boekhoudkundige taken (inboeken van aankoop- en verkoopfacturen, het boeken van banken, uitvoeren overboekingen en aanleggen van voorzieningen, boeken van lonen, reconciliaties van rekeningen) tot (assistentie bij) het voorbereiden van volledige maand- en jaarafsluitingen, rapporteringen en opmaak van jaarlijkse budgetten.

Ook (hulp bij) de opmaak van jaarrekeningen, alsook het vervullen van fiscale verplichtingen (oa. btw en vennootschapsbelasting) wordt bij sommige bedrijven in het takenpakket opgenomen.

Welk profiel past het best bij deze functie?

GL accountants hebben een uitermate nauwkeurig en cijfermatig profiel. Naast oog voor detail zijn ook een discrete persoonlijkheid en goede communicatieve eigenschappen zeer gewenst.

Vereiste kennis & vaardigheden

In deze rol wordt van je verwacht dat je een goede tot zeer goede kennis hebben van zowel de boekhoud- als fiscale wetgeving, alsook van softwaretoepassingen, ERP systemen en softwarepakketten.

Kennis van de andere landstaal en Engels wordt veel gevraagd, veel bedrijven werken over de taalgrenzen heen.

Voordelen en uitdagingen van deze functie

GL Accountants hebben een zeer uitdagend en gevarieerd takenpakket.

Afhankelijk van je persoonlijkheid kan je ook veel contact hebben met mensen binnen en buiten je afdeling.

Daarnaast kan je ontzettend veel leren in deze functie, wat het een ideale rol maakt om verder door te groeien binnen organisaties, over te stappen naar consulting of advisory functies, of zelfs om als zelfstandige verder te gaan.

Type organisaties waar deze functie veel wordt gevraagd

Voornamelijk (middel)grote organisaties en multinationals, alsook in grotere non-profits en in shared services centers.

GL Accountant coverimage_1

Aan wie rapporteer je?

In grotere organisaties rapporteert je meestal aan de chief accountant of accounting manager, in kleinere organisaties kan dat bijvoorbeeld ook aan de finance manager zijn.

Salaris & extralegale voordelen

Heb je ervaring in deze rol, dan ben je best een gegeerd profiel en kan je rekenen op een maandelijkse bruto verloning tussen 2.500 EUR en 3.900 EUR, afhankelijk van je ervaring.

Extralegale voordelen zitten bijna altijd opgenomen in het loonpakket, soms aangevuld met een bedrijfswagen, afhankelijk van je ervaring, de sector en het type onderneming.

Meest gevraagde diploma's

Bachelor Accountancy-Fiscaliteit, of gelijkgesteld door ervaring.

Wie kan starten in deze functie?

Nagenoeg alle bedrijven die op zoek zijn naar een general ledger accountant vragen 1 tot 5 jaar ervaring in een gelijkaardige of een andere boekhoudkundige rol.

Afhankelijk van de takenpakket dat er vooropgesteld wordt, kan je doorgroeien naar deze rol als je ervaring hebt als AR accountant, AP accountant, of Team Lead AR/AP.

Doorgroeimogelijkheden

Vanuit deze rol kan je doorgroeien naar (interne) Accountant of Chief Accountant.

Een andere piste is om te kiezen voor een job als Dossierbeheerder/Extern Accountant in een accountants- of boekhoudkantoor, of om als finance project consultant verder te gaan.

Afhankelijk van het aantal jaren ervaring en je persoonlijkheid kan je er ook voor opteren om als freelance finance professional aan de slag te gaan.

Minder voor de hand liggend, maar zeker niet onhaalbaar is de overstap naar Controlling & Analyse.

Kennis van systemen

MS toepassingen (in hoofdzaak Excel). Kennis van bepaalde ERP pakketten (zoals SAP, Oracle-JD Edwards of Microsoft Dynamics-Navision) of specifieke boekhoudsystemen (sector en bedrijfsafhankelijk).